טסלה סייברטראק הפכה לרכב הכי מדובר של השנים האחרונות והביא אלינו את העתיד בתחום הטנדרים החשמליים. היא לא נמכרת על ידי טסלה בישראל, ולמעשה, היא לא נמכרת מחוץ ליבשת אמריקה הצפונית. ובכל זאת, כבר יש דגם אחד אצלנו כאן בארץ. השאלה הנשאלת כאן, האם ומתי נוכל לקנות אותה בייבוא סדיר?
רקע
טסלה סייברטראק הוא טנדר חשמלי המיוצר על ידי טסלה משנת 2023. ראינו אותו בפעם הראשונה בשנת 2019 במידות גדולות יותר ובטענה שהוא ממוגן ירי. מה שהביא לו את הבאזז השנוי במחלוקת הוא העיצוב. הרכב מעוצב בקווים חדים בצורת פוליגונים העשויים מפלדת אל-חלד ללא צבע. נכון לעכשיו הוא משווק בשתי גרסאות, לשתיהן הנעה כפולה (4X4) כאשר לגרסה הבסיסית 2 מנועים ולגרסה הבכירה 3 מנועים חשמליים. הדגם הזה מכונה CyberBeast (מפלצת סייבר). במהלך 2025 טסלה אמורה להשיק גרסה מתונה יותר בעלת הנעה אחורית בלבד. טווח הנסיעה המוערך של טסלה סייברטראק נע בין 400 ל-550 ק"מ תלוי באופי הנהיגה, מזג האוויר והגרסה שתבחרו.
טסלה סייברטראק ראשונה בישראל
נכון לעכשיו, טסלה סייברטראק משווקת רק בארה"ב ובקנדה. עם זאת, בישראל נרשמה טסלה סייברטראק אחת שהגיעה בייבוא אישי ונגד הנחיות משרד התחבורה. ככל הידוע לנו, משרד התחבורה פנה למכוני הרישוי בישראל ודרש שלא לרשום את הסייברטראק לכבישי ישראל. הסיבה לכך היא, שסייברטראק ממוגנת ירי נק"ל ועלולה למצוא את עצמה בידי ארגוני פשיעה. למרות הדרישה של משרד התחבורה, איכשהו, הגיעה טסלה סייברטראק אחת בייבוא אישי ונרשמה כחוקית לכביש. למען הסר ספק, גם טסלה לא מאוהבת במהלך הזה בגלל שהיא היבואנית של עצמה ולא תומכת ביבואנים וסוחרים עצמאים שרוכשים את הדגמים שלה בארה"ב ומשתמשים בהם למטרת סחר.
האם היא תגיע לישראל בייבוא סדיר?
להערכתנו טסלה סייברטראק לא תגיע לישראל בייבוא סדיר לעולם בגלל התנגדות משרד התחבורה לרכבים ממוגנים המגיעים ללא אישור לשוק הפרטי. אבל, יש סיכוי שיהיה שינוי במדיניות וזה יגרום לכך שנראה יותר סייברטראק על כבישי ישראל. כמו כן, אפשרות נוספת היא, שטסלה יפתחו דגם נוסף הדומה לסייברטראק עבור השוק הגלובלי והוא יותאם לצרכים ולתקנות באירופה. דגם כזה יוכל בקלות למצוא את עצמו גם בישראל.
ההיסטוריה של טסלה סייברטראק
הרעיון של מנכ"ל טסלה, אילון מאסק, עלה לראשונה בשנת 2012. הוא חשק לבנות טסלה-טנדר עוצמתית בעלת מומנט בלתי נגמר, מתלי אוויר אדפטיביים ויכולות נהיגה של מכונית מרוץ. בתחילת 2014 מאסק חזה כי ידרשו 4-5 שנים עד שיוכל להתחיל לעבוד על המוצר. הוא רצה לבנות את רכב הפיק-אפ של העתיד, כזה שיחליף את פורד F-150 העתיקה ותהווה אלטרנטיבה חשמלית ומהנה לנהיגה עבור חובבי טנדרים ובעלי מקצוע הזקוקים לסוס עבודה מתקדם. במרץ 2019, מיד לאחר השקת טסלה מודל Y, אילון מאסק חשף את הטנדר העתידני שלו. הרכב עשוי ממתכת מגולוונת ללא צביעה, הוא ממוגן ירי והמידות שלו ענקיות ביחס לטנדרים דומים בקטגוריה. כי לטענת מאסק, הוא רצה בהתחלה שהסייברטראק שלו יוכל לשאת בארגז שלו רכבי טסלה אחרים. מיד לאחר השקת דגם הקונספט, בטסלה קיבלו 146,000 הזמנות תוך יום וחצי בלבד.
מחיר טסלה סייברטראק
הטנדר החשמלי מיוצר במפעל חדש של טסלה בטקסס שבארצות הברית. תחילה נמכרה רק הגרסה הבסיסית בעלת שני מנועים במחיר התחלתי של 79,990 דולר. הגרסה השנייה, בעלת 3 מנועים, הושקה בשנת 2024 והמחיר שלה מתחיל ב-99,990 דולר.
תא נוסעים ואבזור
כמו בכל טסלה, גם במקרה זה יש מסך מגע ענק בגודל 18.5 אינץ' לתפעול כל מערכות הרכב. תא הנוסעים מינימליסטי מאוד ואין בו אפילו ידית הילוכים מאחורי ההגה כמו בטסלה מודל Y ומודל 3. גם את זה צריך לתפעל במסך. כמו כן, הראות לאחור היא אפסית ומחייבת שימוש במצלמה המוקרנת המרכז השמשה הקדמית במקום בו אמורה להיות מראה אחורית. ההגה אינו עגול אלא מרובע ומאוד קטן ביחס למקובל בתעשיית הרכב.
ביצועים ספורטיביים
כדי להוכיח לעולם עד כמה הסייבקטראק עוצמתית וספורטיבית, בעת השקת הדגם פורסם סרטון שבו רואים את טסלה סייברטראק שגוררת עגלה ועליה פורשה 911 מנצחת במרוץ דראג פורשה 911. הדגם בסרטון הוא הסייברביסט בעל 3 מנועים והספק מרבי של 845 כוח סוס ותאוצה מעמידה ל-100 קמ"ש תוך 2.7 שניות. הגרסה ה"בסיסית" מצוידת בשני מנועים בלבד בהספק מרבי של 600 כוח סוס ותאוצה מעמידה ל-100 קמ"ש אורכת 4.3 שניות. הגרסה הזאת יכולה לגרור בקלות עגלה במשקל של עד 5 טון.
סוללה וטווח נסיעה
הסוללה של הסייברטראק הינה בקיבולת של 123 קוט"ש ומאפשרת טווח נסיעה מרבי של 512 ק"מ בין טעינות. היא בארכיטקטורה של 800V המאפשרת טעינה אולטרה מהירה בקצב של 235 ק"מ תוך 15 דקות. בעתיד צפויות להיות 2 גרסאות נוספות שיאפשרו טווח נסיעה רחב בהרבה. האחת תהיה גרסה מוזלת עם מנוע אחורי בלבד והשנייה תהיה אותה גרסת 4X4 אבל עם סוללה נוספת מתחת לארגז והיא אמורה לספק טווח תיאורטי של כ-240 ק"מ נוספים.
החוויה עולה על החסרונות
בסופו של דבר מדובר בטנדר עבודה גדול, המכונה פיק-אפ טראק אמריקאי. המחיר שלו גבוה מידי, הוא לא מתוכנן טוב, הנדסת האנוש בו מזעזעת, העיצוב משפיע על עודף רעשי רוח ואי נוחות. אבל, למרות כל אלו, מי שיבחר לעבור לסייברטראק של טסלה, עם כל החסרונות האלה, לא יוכל לוותר עליו. כי מעבר ממנו לטנדר מסורתי אחר מרגיש כמו חזרה אחורה בזמן וויתור על מפלצת מומנט ממכרת. אין ספק שאי אפשר להישאר אדיש לדבר הזה ובכך מגיע לאילון מאסק, פעם נוספת, את כל הכבוד על מימוש חזון טכנולוגי קיצוני כל כך.