אחרי 13 שנים, מאזדה מעדכנת את מאזדה 6. מאזדה 6e יהיה 100% בהנעה חשמלית והוא ייוצר בסין. מה זה אומר על המחיר של מאזדה 6 החשמלית ולמה מאזדה לא מייצרת אותה בעצמה?
איך מאזדה יצרה את 6 החשמלית?
פיתוח של רכב חדש לוקח לפחות שנתיים. זה מצריך נבחרת של מהנדסים, קבוצה של מעצבים, אנשי פיתוח, מומחי שיווק ומנהלים שיתפעלו את הפרויקט הזה. זה דורש גם מעבדות לניסויים, בדיקה לעמידות בתקנים ונהגים מקצועיים שיבחנו את הרכב לאורך זמן. כל זה עולה המון כסף ואמור לעמוד בתקציב שיאפשר למכור אחר כך את הדגם החדש ברווח מספק כדי שהחברה תמשיך לתפקד ותמשיך להשקיע עוד תקציבים בפיתוח טכנולוגיות ודגמים חדשים.

לחברה גדולה כמו טויוטה יש מאות ואלפי אנשי מקצוע שמתעסקים רק בזה – פיתוח דגמים חדשים ושדרוג דגמים קיימים. ולמרות זאת, חלק מהדגמים שלה הם מיתוג מחדש של רכבים אחרים. כמו למשל טויוטה סיטי המיוצרת על ידי סיטרואן ונקראת גם סיטרואן ברלינגו, אופל קומבו, פיאט דובלו ופיג'ו פרטנר. כל אלה זה בדיוק אותו הרכב. רק הסמל בחזית שונה. לטויוטה יש גם את הקרוסאובר החשמלי BZ4X המבוסס באופן מלא על סובארו סולטרה. אז אם טויוטה, יצרנית הרכב הגדולה והרווחית ביותר בעולם, מרשה לעצמה להדביק את הלוגו שלה על דגמים של יצרנים אחרים, אז מה הבעיה שמאזדה תעשה את זה?

מה יכולה לעשות יצרנית קטנה?
עם כל הכבוד לזה שמאזדה הייתה מותג הרכב הנמכר ביותר בישראל 11 שנים ברציפות בעיקר בזכות מאזדה 323 ומאזדה 3, ביחס ליצרניות אחרות בעולם, היא נחשבת ליצרנית קטנה. מאזדה, היא גם היחידה שפועלת באופן עצמאי במה שקשור לפיתוח ושדרוג הדגמים שלה. היו תקופות בהן היא שיתפה פעולה עם פורד והיום היא משאילה מנועי דיזל מאיסוזו, אבל בגדול, היא נלחמת על המקום שלה כמעט לגמרי לבדה. לכן, כשהיא התבקשה לפתח רכב היברידי כדי לעמוד בתקנות זיהום אוויר, מאזדה סירבה מבלי לחשוב על זה בכלל. אבל, כדי לספק רכב "ירוק" שיאזן את פליטת המזהמים הכוללת של המותג (כן, זה עובד לפי פליטת פחמן ממוצעת של כל הדגמים), מאזדה יצרה רכב חשמלי משלה וקראה לו .MX-30 זה היה הרכב החשמלי הראשון של מאזדה. הדגם לא הצטיין בשום פרמטר: טווח הנסיעה מספיק בקושי לנסיעה למכולת, את הספק המנוע אפשר להשוות למאזדה 121 והעיצוב שלה יפה רק בחשכה מוחלטת. לכן, כדי לא לחרוג מתקציב הפיתוח וכדי לספק רכב שבאמת יכול להתחרות מול רכבים חשמליים אחרים בשוק ולהציע אותו במחיר שאנשים מוכנים לשלם, מאזדה פנתה אל היצרנית הסינית – צ'אנגן.

Changan Deepal SL03
צ'אנגן דיפאל SL03 הוא רכב חשמלי בקטגורית המשפחתיות הבינוניות (רכבי מנהלים) אשר מציע שילוב מרשים של ביצועים, טכנולוגיה מתקדמת וטווח נסיעה ארוך. הרכב מצויד במנוע חשמלי אחורי בהספק של 258 כוח סוס ותאוצה מעמידה ל-100 קמ"ש תוך 6.2 שניות. סוללת ליתיום-יון בקיבולת של 66.8 קוט"ש מספקת טווח מרשים (לפי התקן הסיני) של 610 ק"מ. טעינה מהירה מאפשרת מעבר מ-30 ל-80% סוללה תוך 35 דקות בלבד. דיפאל SL03 שם דגש רב על נוחות וטכנולוגיה מתקדמת כדי להבטיח חווית נהיגה מהנה ומודרנית.
מאזדה החליפו רק את הלוגו?
מאזדה 6e או מאזדה 6 חשמלית אם תרצו, מיוצרת באותו מפעל בסין יחד עם הדיפאל SL03. מאזדה לא הסתפקה בלהחליף רק את הלוגו. היא לקחה את המנוע, הסוללה והפלטפורמה של צ'אנגן והלבישה עליהם את פרי היצירה שלה. העיצוב שונה ודומה מאוד לעיצוב החיצוני המוכר של מאזדה 6, תא הנוסעים עבר הנדסה מחדש והוא מותאם לפי הקו של היצרנית. בוצעו גם מספר שינויים ושיפורים למנוע ולסוללה.
2 גרסאות לבחירה
מאזדה 6e מגיעה בשתי גרסאות כאשר הראשונה מספקת יותר כוח וזריזות והשנייה מיועדת לטווח נסיעה רחב יותר. הגרסה הראשונה מצוידת במנוע חשמלי אחורי וסוללה בקיבולת של 68.8 קוט"ש. יש לה הספק מרבי של 258 כוח סוס וטווח הנסיעה המרבי הינו 479 ק"מ. הגרסה השנייה מצוידת במנוע זהה אבל עם כוח מופחת של 245 כוח סוס וסוללה גדולה יותר בקיבולת של 80 קוט"ש. טווח הנסיעה המרבי שהיא מסוגלת לספק הוא 552 ק"מ. הביצועים של שתי הגרסאות כמעט זהים עם מתחת ל-8 שניות מעמידה ל-100 קמ"ש ומהירות מרבית של 175 קמ"ש.
אבזור וטכנולוגיה
בתא הנוסעים נפגוש מסך מולטימדיה בגודל 14.6 אינץ', לוח מחוונים דיגיטלי בגודל 10.25 אינץ', תצוגה עילית וירטואלית לנהג, שימוש נרחב בפקודות קוליות ומחוות יד והמושבים עשויים מחומר דמוי עור כוללים חימום. בגרסה מאובזרת יותר ניתן יהיה גם לקבל אוורור למושבים וכיסוי חשמלי לגג הפנורמי.
מחיר ומתחרות בקטגוריה
מאזדה 6e צפויה לצאת אל השוק בחודשים הקרובים אבל אלינו היא תגיעה כחצי שנה אחרי ההשקה הרשמית. מאזדה 6 החשמלית נכנסת לתחרות קשה מול מגוון דגמים מוצלחים כמו טסלה מודל 3, יונדאי איוניק 6 ופולקסווגן ID.7. עוד לא פורסם המחירון הרשמי שלה בישראל אבל אפשר לשער שהמחיר ינוע בין 230 ל-250 אלף שקלים לפי התמחור באירופה. אם אלה יהיו המחירים של מאזדה 6e, יהיה לה מאוד קשה להתמודד מול הדגמים בקטגוריה הזו מאחר והמחיר של דגמי הבסיס יורד אל מתחת ל-220,000 שקלים.
שורה תחתונה
לקראת סוף 2025 סוף סוף תגיעה מחליפה למאזדה 6. היא תהיה בעלת הנעה חשמלית מלאה ותציעה אבזור טכנולוגי עשיר וטווח נסיעה מכובד. למרות שהיא מיוצרת בסין, המחיר שלה צפוי להיות מעט גבוה וזה עשוי להיות מכשול די רציני בתחרות מול דגמים אחרים בקטגוריה.