זיקר נוסדה בשנת 2021 במטרה להיות המותג הטכנולוגי ביותר מבית תאגיד ג'ילי. התאגיד הזה שולט בוולוו, פולסטאר, לינק אנד קו, לוטוס ואחרים. תוך שנה יצאה אל העולם ה-001, הדגם הראשון של זיקר ושנה לאחר מכן קיבלנו את זיקר X – קרוסאובר חשמלי קומפקטי. זיקר משווקת באירופה ולכן גם כאן אצלנו בישראל.
מה זה זיקר 001?
זיקר עצמה מתארת את ה-001 כסטיישן חשמלי יוקרתי בסגנון שוטינג ברייק (Shooting Brake). את אותה הגדרה אפשר להלביש על פורשה טייקן קרוס טוריסמו רק שה-001 קרובה יותר במחיר שלה לסטיישן החשמלית MG 5. יש גרסה אחת לזיקר 001 שלא נמכרת בישראל וגם לא באירופה, היא מיועדת עבור הסינים בלבד והיא נקראת 001 FR. לגרסה זו יש ארבע מנועים חשמליים בהספק מרבי של 1,265 כוח סוס והיא מסוגלת לבצע סיבוב 360 במקום כמו טנק.
3 גרסאות לבחירה
לפני ביצוע מבחן דרכים לזיקר 001 ניצבה בפנינו הדילמה איזו גרסה לקחת מתוך ה-3:
272 כ"ס 620 ק"מ Single Motor Long Range 2X4
זאת גרסת הבסיס ואותה גם לקחנו למבחן הדרכים בגלל שלדעתנו זאת הגרסה שאף אחד לא עשה לה מבחן דרכים בישראל. לה יש מנוע אחורי בהספק של 272 כוח סוס, אותו מנוע כמו בזיקר X, אשר משודך לסוללה בקיבולת של 100 קוט"ש וזה מספיק לטווח נסיעה של 620 ק"מ בין טעינות. זה טווח מרשים מאוד שאפילו רכבי בנזין לא תמיד מסוגלים לספק.
544 כ"ס 590 ק"מ Dual Motors Performance 4X4
הגרסה הבאה בהיצע היא גרסת הביצועים. יש לה מנוע חשמלי נוסף מקדימה ויחד נוצר הספק של 544 כוח סוס לכל ארבעת הגלגלים. מתחת לרצפה של זיקר 001 פרפורמנס יש את אותה הסוללה בקיבולת של 100 קוט"ש. הטווח המרבי שניתן להשיג הוא 590 ק"מ.
544 כ"ס 580 ק"מ Dual Motors Krypton 4X4
הגרסה הבכירה של זיקר 001 נקראת קריפטון והיא זהה בנתונים הטכניים לגרסת הביצועים. ההבדל בין הגרסאות הוא האבזור. גרסת קריפטון היא היחידה שמסופקת כסטנדרט עם מתלים ובולמים אדפטיביים.
יוצאים לדרך
הדבר הראשון שחשוב לציין שזיקר 001 משתמשת באותה פלטפורמה כמו זו של פולסטאר. זה לא אומר בהכרח שחווית הנהיגה דומה בגלל שג'ילי מאפשרת המון חופש למהנדסים של המותגים שלה. בסחיטת דוושת התאוצה מורגש שה-001 זה רכב כבד מאוד. הוא לא נמרץ כמו שאפשר לחשוב בגרסת ההנעה האחורית שמספקת 272 כוח סוס. זה גם די הגיוני מאחר וזיקר 001 שוקלת כמעט 2.3 טון. בכניסה לפניות המשקל לא מורגש כל כך והיא נעשית בצורה חלקה. אבל חשוב לציין שלא תקבלו המון תחושה מההגה ומורגש ניתוק מסוים. למרות זאת איכשהו עדיין הוא מאפשר לייצב את הרכב בביטחון יחסי. הבלמים עובדים מצוין ואין לנו אף תלונה לגביהם. כן היינו מצפים לבלימה חזקה יותר כאשר מעבירים למצב "דוושה אחת" שאמורה לבצע בלימה רגנרטיבית באופן מקסימלי. בכביש עירוני המתלים של הגרסה הבסיסית שנהגנו בה תפקדו מצוין. הבעיה הייתה כשיצאנו לכביש מהיר כי שם מרגישים קופצנות שיכולה להיות מבהילה במקרים מסוימים. במיוחד כשמסתכלים על מפת הכבישים בארץ כשכל כביש נמצא תחת שיפוץ, הרחבה או בניה ואי אפשר להימנע מכך. אותה תלונה הייתה לנו כשעשינו מבחן דרכים לזיקר X. לכן, מקרה הזה בלבד היינו שמחים לקבל את מערכת המתלים האדפטיביים, אבל מצד שני, אפשר להוריד במעט את מהירות הנסיעה כשהכביש משובש ובכך לחסוך הון ברכישת הרכב.
האם הגרסה הבסיסית היא הטובה ביותר?
בדרך כלל ברוב הרכבים החשמליים החדשים עדיף לבחור בגרסה הבסיסית עם מנוע אחורי וטווח נסיעה רחב. כי אנחנו לא מצליחים להבין את הצורך של משפחות בישראל להאיץ מ-0 ל-100 קמ"ש תוך 3 שניות. אותו הדבר במקרה של זיקר 001. במבחן הדרכים הבנו שלגרסה הזאת לא חסר שום דבר והיא מספקת מעל ומעבר למה שמשפחה ישראלית ממוצעת צריכה. כמו כן, זו הגרסה שמאפשרת את טווח הנסיעה הרחב ביותר עם 620 ק"מ לפי התקן הרשמי (WLTP).
מצאנו גם חסרונות
זאת לא בעיה שייחודית לזיקר 001. חווינו אותה בהמון רכבים חשמליים המגיעים מסין. אנחנו מדברים על חווית השימוש ברכב באופן יומיומי שמלווה בהמון צפצופים והתראות. בגלל המון מערכות בטיחות מתקדמות, ובעיקר זאת שאחראית על ניטור מצב הנהג, שרוצות להוכיח את חשיבותן, לפעמים כמות ההתערבות של הרכב מוגזמת. אנחנו שמחים יותר להניע את הרכב, לנסוע אל היעד ולכבות אותו. פשוט ככה, בשקט. אין לנו עניין לקבל עשרות צפצופים והתראות במהלך הנסיעה. אבל, כנראה שזה הפתרון שיש ליצרניות לצורך שיפור הבטיחות ואם יצרניות רבות עושות את זה, כנראה שזה גם עובד.
צריכת חשמל אמיתית
היצרן מציין שצריכת החשמל הינה 173 קילוואט לק"מ. אנחנו ניסינו לחשב את המספרים האלה בזמן מבחן הדרכים שלנו, אבל יצאנו ללא תוצאה מדויקת בגלל שביצענו המון לחיצות ונהגנו בתנאי דרכים מגוונים מאוד. אנחנו כן יכולים לאשר שמדובר בצריכה ממוצעת ביחס למתחרות אחרות בקטגוריה כמו אקספנג G6, יונדאי איוניק 5 ופיג'ו 3008 חשמלית. לפי התחשיב שלנו, אם תבחרו להשתולל וללחוץ הרבה על דוושת התאוצה, טווח הנסיעה המרבי שתקבלו בגרסת ההנעה האחורית יהיה סביב 380-400 ק"מ.
תא נוסעים וטכנולוגיה
ה-001 מצויד ב-Apple CarPlay ו-Android Auto, מערכת שמע איכותית מבית Yamaha, ומצלמות חיצוניות ברזולוציה גבוהה, שמסיבה לא ברורה מאפשרות לצלם תמונות ולשלוח אותן לעצמך. בתא הנוסעים של ה-001 יש הרבה מה להעריך. האווירה בפנים נעימה, אם כי התחושה מעט מזכירה ישיבה בתוך נעל ספורט. קשה להבין מדוע Zeekr לא בחרה בעיצוב בעל זהות מובהקת יותר כמו בדגם ה-X שלה. עם זאת, איכות החומרים גבוהה, המרווח הפנימי נדיב – כולל במושבים האחוריים – ונגיעות הרוז גולד מוסיפות טאץ’ יוקרתי. איכות ההרכבה מרשימה, אך היינו שמחים לראות יותר כפתורים פיזיים, שכן כמעט כל הפונקציות נשלטות דרך מסך המולטימדיה המרכזי בגודל 15.4 אינץ’.
שורה תחתונה
המסקנה שלנו לאחר מבחן דרכים לזיקר 001 היא שאכן מדובר בתמורה מדהימה לכסף. תא הנוסעים שלה מרווח במיוחד, הרכב נראה מרשים והוא מאפשר טווח נסיעה רחב מאוד. מדובר כאן ברכב שפשוט לא סופר אף אחד מהמתחרים שלו גם ברמת המחיר וזה כולל את קיה EV6, BYD סיל U, סרס M5 ועוד.