מבחן דרכים: קופרה בורן VZ

קופרה בורן VZ

קופרה בורן הוא הרכב החשמלי הראשון של מותג קופרה. היא נחשפה בשנת 2021 תחת השם קופרה אל-בורן. שנתיים אחרי, בשנת 2023 החל השיווק שלה והגיעו גם כמה יחידות ביבוא מקביל לישראל. היא אינה משווקת בארץ באופן רשמי בדיוק כמו אחותה עליה היא מבוססת – פולקסווגן ID.3. כעת, ישנה גרסה מחוזקת וספורטיבית של קופרה בורן החשמלית הנקראת VZ. האם היא שווה ייבוא אישי לישראל?

קופרה בורון VZ

הגרסה החדשה של קופרה בורן אינה משתמשת בהנעה כפולה אלא שומרת על האופי שלה עם הנעה אחורית בלבד אבל עם מנוע חזק יותר בהספק של 326 כוח סוס. מאחר והופסק הייצור של איביזה קופרה ואין חלופה בעלת הנעת בנזין באופק, יש סיכוי שקופרה בורן VZ היא המחליפה הלא רשמית שלה מכונית ההאצ'בק הקומפקטית של המותג? היא לא רשמית כמובן בגלל שהאיביזה קופרה הייתה בעלת הנעה קדמית ועם תיבת הילוכים ידנית. לזאת החשמלית יש הנעה אחורית וכמובן שאין תיבת הילוכים. אבל מעבר לכך, קופרה בורן בהחלט יכולה למלא את מקומה של האיביזה בתור האצ'בק ספורטיבי, כיף לנהיגה, מפתיע בתחכומו, פרקטי לעיר ושימושי מאוד ליום-יום.

 

האם היא מהנה לנהיגה?

נתחיל מהביצועים. הם חזקים אבל לא מגיעים לרמות ההזויות שרכבים חשמליים ספורטיביים אחרים יודעים להציע. הדרך הפשוטה ביותר של רכבים חשמליים לבלוט מול רכבי בנזין הוא בתאוצה מעמידה ל-100 קמ"ש. אם לבחור במצב נהיגה 'קופרה', נגיעה בדוושה הימנית גורמת לרכב לקפוץ בצורה לא נעימה. בשאר מצבי הנהיגה זה מעודן יותר. בכל מקרה, קופרה בורן VZ מאיצה מעמידה ל-100 קמ"ש תוך 5.6 שניות. בהשוואה מול רכבים חשמליים אחרים זה סביר אבל מול רכבי בנזין באותה קטגוריה מדובר בנתון די משמים. בגלל שמדובר בהנעה חשמלית, התאוצה קורית בלי יותר מידי דרמה וההנעה האחורית מספקת המון אחיזה בזינוק ואין השהיות להעברת הילוכים. אם נעמיד פנים שגם למכונית האצ'בק ספורטיבית בהנעת בנזין אין תיבת הילוכים והיא מצוידת בהנעה אחורית – מדובר בנתון תאוצה ממוצע. גם למען האמת, מלבד הבעיטה שמתרחשת בעת הצמדת הדוושה לרצפה, אחרי 50 מאיות השנייה התאוצה לא מרגשת במיוחד.

קופרה בורון VZ

אבל אנחנו לא רואים את זה כחיסרון. כי בלחיצה על הדוושה יש תגובה מיידית בלי צורך בהורדת הילוכים וצבירת סל"ד עד שהטורבו מסתובב בשיא המרץ. הספק הכוח זמין באופן מידי בצורה כמעט מושלמת. זה הופך את היציאה מעיקולים למהנים ונשלטים יותר. בעת סחיטת הדוושה ביציאה מפנייה, מרגישים מיד את הכוח מהחלק האחורי, תת ההיגוי נעלם ובקרת האחיזה מתחילה להתערב. יש גם מצב ספורט שמאפשר לנתק את הבקרה כדי לאפשר, למי שמעוניין בכך, לשחוק את הצמיגים מהר יותר. אבל זה מיועד לנהיגת מסלול בלבד בגלל שלצערנו המשקל העצמי של קופרה בורן VZ עומד על 2 טון – טעות קטנה גורמת להיגוי יתר שקשה להשתלט עליו. כל הרכבים מקבוצת פולקסווגן שבנויים על פלטפורמת MEB כבדים יותר בשוואה לרוב המתחרים. אבל חשוב לזכור שלפחות המשקל מחולק בצורה מיטבית (48% מקדימה ו-52% מאחור), כך שזה לא מרגיש כמו רכב בנזין עם הנעה קדמית שממשיך לדהור ישר גם כשמסובבים את ההגה. כדי לגרום לבלימות להיות נשלטות יותר אפשר להגדיר את הבלימה הרגנרטיבית כך שבעת עזיבת דוושת התאוצה הרכב יבלום באופן מקסימלי לפני הפנייה וזאת כבר חווית נהיגה ששמורה רק לרכבים חשמליים.

קופרה בורון VZ

מה עוד יש ב-VZ שאין בבורן רגילה?

הקפיצים נוקשים יותר בגרסת ה-VZ והצמיגים רחבים יותר לאחיזה משופרת של האספלט: 215/45 מקדימה ו-235/40 מאחורה. את הצמיגים נועלים ג'אנטים מעוצבים בסגנון קופרה בקוטר 20 אינץ'. מערכת המתלים היא אדפטיבית כך שאפשר לשלוט בנוחות הרכב בהתאם למצבי הנהיגה. כדי שבלחיצה על דוושת הבלם תתקבל תגובה חדה יותר קופרה הגדילו את הברקסים אבל עדיין חסרה תחושה של בלימה כמו ברכבי ספורט בעלי הנעת בנזין. לפחות הם דאגו לשים ידיות מאחורי ההגה לשליטה על הבלימה הרגנרטיבית. לדעתנו, בכל הקשור לחוויית הנהיגה, קופרה בורן VZ בהחלט נותנת תמורה מכובדת אל מול המתחרות שלה בקטגוריה.

קופרה בורון VZ
מה טווח הנסיעה של קופרה בורן VZ

המנוע והממיר של קופרה בורן הם מהדור החדש ביותר של קונצרן פולקסווגן. הקיבולת של הסוללה היא 79 קוט"ש (לעומת 77 קוט"ש בגרסה הרגילה). הוא מאפשר טווח נסיעה יעיל של כ-595 ק"מ אם בוחרים בגלגלים קטנים יותר. עם הגלגלים הגדולים, כמו שאנחנו קיבלנו בגרסת המבחן, טווח הנסיעה המרבי לפי נתוני יצרן הוא 550 ק"מ. אם תבחרו בגלגלים הגדולים ביותר, בקוטר 21 אינץ', טווח הנסיעה יתכווץ לכדי 510 ק"מ.

קופרה בורון VZ

יש רעש מנוע מלאכותי?

בשונה מפיאט 500E אבארט' ויונדאי איוניק 5N, מערכת ההנעה של קופרה בורן VZ שקטה לחלוטין. אנחנו מתכוונים לזה שאין רעש מלאכותי שבוקע ממערכת השמע המדמה מנוע בנזין כמו בדגמים האחרים שציינו לעיל. ייתכן שזה פספוס בגלל שמחולל רעש מנוע יכול להיות חשוב עבור חלק מהרוכשים של הרכב, ובגלל שזה רכב בעל אופי מודולארי, שמאפשר לשנות ולהתאים אותו לפי סגנון הנהיגה האישי של כל נהג, חבל שהם לא שמו את האפשרות הזאת. לדעתנו, רעש מנוע ברכב חשמלי זאת פונקציה מיותרת לחלוטין שמוסיפה לאפקט ה-"וואו" רק לילדים עד גיל 14, אבל זאת רק דעתנו.

קופרה בורן VZ

היא נראית אותו הדבר?

היא נראית רגועה ביחס לרכב ביצועים אבל יש כמה שינויים שהיא עברה, בעיקר עבור האווירודינאמיות בחזית, לפני הגלגלים האחוריים ומתחת לפגוש האחורי. מבחינת חיצוניות, הג'אנטים הם המסגירים העיקריים בכך שמדובר בגרסת VZ של קופרה בורן. בתוך תא הנוסעים של קופרה בורן VZ יש מושבי ספורט נוחים במיוחד וסביבת נהג מעט משודרגת. אם קופרה בורן קטנה מידי עבורכם, כדי שתכירו שלאחרונה החל השיווק של קופרה טווסקאן בישראל.

 

מה המחיר שלה?

נכון לעכשיו, אין לה יבוא רשמי בישראל אבל באירופה המחיר של קופרה בורן VZ מתחיל באזור ה-45 אלף יורו. אם המחיר הזה נשמע לכם מופרך, אנחנו לגמרי מבינים אתכם בגלל שבישראל משווקת MG4 X-Power במחיר שמתחיל ב-175,888 שקלים. לטעמנו, MG 4 מצוינת אבל לא כמו הקופרה בורן VZ.